Nieuwbouw in De Meern

De Meern ligt ten westen van de stad Utrecht en maakt sinds 2001 deel uit van de gemeente Utrecht. Voor 2001 vormden De Meern, Vleuten en Haarzuilens samen de gemeente Vleuten-De Meern. Sinds 2001 vormen ze de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. Tussen deze wijk en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt de wijk Leidsche Rijn. Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn vormen samen een nieuw stadsdeel van Utrecht met bijna 85.000 inwoners op 1 januari 2018.


De van oorsprong kleine nederzetting De Meern lag aan het begin van de Maerne, een dijk die omstreeks 1200 werd aangelegd om de laag gelegen polders bij Woerden te beschermen tegen water uit het hoger gelegen Utrechtse rivierengebied. De huidige naam van deze dijk is Meerndijk. Het begin van de Meerndijk ligt bij de Meernbrug over de Leidse Rijn, de plek waar in de late middeleeuwen De Meern is ontstaan. Inwoners van De Meern en vroegere inwoners die zich met deze plaats verbonden voelen noemen zich Merenees​.

De Meern ligt ten noordwesten van Knooppunt Oudenrijn. Het grootste deel van de bebouwde kom ligt tussen de A12 en het kanaal Leidse Rijn; een kleiner deel ligt ten noorden van de Leidse Rijn.

De Meern wordt begrensd door:

in het noorden en oosten: de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.
in het zuiden: de voormalige polder Heycop en de buurtschap Achthoven
in het westen: Harmelen
in het noordwesten: Vleuten.

Bereikbaarheid:

De Meern Zuid ligt dicht bij de afritten 'De Meern' van de A12.
De overige buurten zijn te bereiken via de afrit 'De Meern' van de A12 of 'Utrecht Papendorp' van de A2. Na het verlaten van de A12 of A2 wordt de rit vervolgd over de N198.
Ook met trein en bus is De Meern zeer goed bereikbaar; er zijn 12 bushaltes. Van en naar de Utrechtse binnenstad, de universiteitswijk De Uithof en de treinstations Utrecht Centraal, Vleuten, Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Vaartsche Rijn rijden met hoge frequentie bussen van en naar De Meern.
Een speciaal aangelegde 6 km lange fietsroute loopt van het Utrechtse Domplein naar de Meernbrug.

Inwoners:

De Meern telde op 1 januari 2018 21.395 inwoners, als volgt verdeeld over de vier buurten: 5.500 in De Meern Noord, 6.195 in De Meern Zuid, 262 in Bedrijvengebied Oudenrijn en 9.438 in Veldhuizen. De centraal gelegen buurten De Meern Noord en De Meern Zuid vormen samen 'het oude dorp' met 11.695 inwoners op 1 januari 2018.
Lees verder...

Provincie
Utrecht

Gemeente
Utrecht

Inwoners
85.000

Nieuwbouwprojecten in De Meern

De Schatkamer
De Meern

van
€ 267.500
tot
€ 370.000

ABONNEREN OP NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over De Meern